Złote mleko – właściwości zdrowotne mleka z kurkumą

Obraz zawierający sok, kubek, sok pomarańczowy, Koktajl odżywczy

Opis wygenerowany automatycznieTen jasnożółty napój tradycyjnie wytwarza się poprzez podgrzewanie mleka krowiego lub roślinnego z dodatkiem kurkumy i innych przypraw, takich jak cynamon i imbir.

Złote mleko jest napojem zawierającym związki przeciwutleniające i przeciwzapalne wykazującym różne korzyści zdrowotne, często stosowanym jako alternatywny środek wzmacniający odporność i zapobiegający chorobom.

Zalety złotego mleka i dodawanej do niego kurkumy przedstawiono poniżej.

1. Kluczowe składniki są bogate w przeciwutleniacze

Kluczowym składnikiem złotego mleka jest kurkuma, popularna w kuchni azjatyckiej żółta przyprawa, która nadaje curry żółtego koloru.Aktywnym składnikiem kurkumy jest kurkumina natomiast,stosowana w medycynie ajurwedyjskiej od wieków ze względu na jej silne właściwości przeciwutleniające. Przeciwutleniacze to związki, które zwalczają uszkodzenia komórek, chroniąc organizm przed stresem oksydacyjnym.Są niezbędne do funkcjonowania komórek, a badania liczne badania pokazują, że dieta bogate w przeciwutleniacze może pomóc zmniejszyć ryzyko infekcji i chorób.

Większość przepisów na złote mleko zawiera również cynamon i imbir – oba mają również właściwości przeciwutleniające.

2. Może pomóc zmniejszyć stan zapalny i ból stawów

Składniki złotego mleka mają silne właściwości przeciwzapalne.Uważa się, że przewlekły stan zapalny odgrywa główną rolę w indukcji niektórych chorób, tj. nowotwory,zespół metaboliczny, choroba Alzheimera i choroby serca. Z tego powodu diety bogate w związki przeciwzapalne mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia tych schorzeń.Badania pokazują, że imbir, cynamon i kurkumina – aktywny składnik kurkumy – mają silne właściwości przeciwzapalne. Wykazano, że działanie przeciwzapalne kurkuminy jest porównywalne z działaniem niektórych leków farmaceutycznych i nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Udowodniono także, że działanie przeciwzapalne kurkuminy może zmniejszyć ból stawów spowodowany chorobą zwyrodnieniową stawów i reumatoidalnymzapaleniem stawów.

3. Korzystny wpływ na funkcjonowanie mózgu

Badania pokazują, że kurkumina może zwiększać poziom neurotroficznego czynnika pochodzenia mózgowego (BDNF,z ang. brain-derivedneurotrophicfactor). BDNF to związek, który pomaga tworzyć nowe połączenia w mózgu i wspomaga wzrost komórek mózgowych.Niski poziom BDNF może być powiązany z zaburzeniami funkcjonowanie mózgu, w tym z chorobą Alzheimera.

4. Kurkumina w kurkumie może wpływać na poprawę nastroju

Wydaje się, że kurkuma – a dokładniej jej substancja czynna – kurkumina – może poprawić nastrój i zmniejszyć objawy depresji. Wykazano to np. w  6-tygodniowym badaniu 60 osób z dużymi zaburzeniami depresyjnymi, w którym część badanych przyjmowała kurkuminę, następna grupa lek przeciwdepresyjny, a kolejnaoba składniki. Stwierdzono, że osoby, którym podawano wyłącznie kurkuminę, doświadczyły podobnej poprawy, jak osoby otrzymujące leki przeciwdepresyjne, podczas gdy grupa otrzymująca oba składniki odnotowała najwięcej korzyści.

5. Może chronić przed chorobami serca

Choroby serca są najczęstszą przyczyną zgonów na świecie. Co ciekawe, cynamon, imbir i kurkuma – kluczowe składniki złotego mleka – zostały powiązane z niższym ryzykiem chorób serca.Co więcej, kurkumina może poprawić funkcję śródbłonka naczyń krwionośnych, aprawidłowa jego sprawność jest ważna dla utrzymania zdrowia serca.

6. Ma właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze

W Indiach złote mleko jest często stosowane jako domowy sposób na przeziębienie. W rzeczywistości żółty napój jest reklamowany ze względu na swoje właściwości wzmacniające odporność.Składniki złotego mleka mają silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które mogą wzmocnić układ odpornościowy.

7. Imbir i kurkuma mogą poprawić trawienie

Niestrawność, charakteryzuje się bólem i dyskomfortem w górnej części żołądka.Badania pokazują, że kurkuma, składnik używany do produkcji złotego mleka może pomóc zmniejszyć objawy niestrawności. Kurkuma może również poprawić trawienie tłuszczu, zwiększając produkcję żółci nawet o 62%. Wykazano także, że kurkuma może zapobiegać nawrotom zaostrzenia choroby u osób z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego.

8. Wapń i witamina D przyczyniają się do silniejszych kości

Złote mleko może przyczynić się do wzmacniania kości. Zarówno krowie, jak i wzbogacane mleko roślinne są na ogół bogate w wapń i witaminę D – dwa składniki odżywcze niezbędne do budowy i utrzymania mocnych kości (61).Jeśli w diecie jest zbyt mało wapnia, organizm zaczyna usuwać wapń z kości, aby utrzymać prawidłowy poziom wapnia we krwi. Z biegiem czasu powoduje to, że kości stają się słabe i łamliwe, co zwiększa ryzyko chorób kości, takich jak osteopenia i osteoporoza (62).

Witamina D przyczynia się do wzmacniania kości, poprawiając zdolność jelit do wchłaniania wapnia z diety. Niski poziom witaminy D w organizmie może zatem prowadzić do słabych i łamliwych kości, nawet jeśli dieta jest bogata w wapń (62).

Należy pamiętać, że mleko krowie naturalnie zawiera wapń(może być również wzbogacone w witaminę D), natomiast nie wszystkie napoje roślinne są bogate w te składniki odżywcze. Jeśli chcemy przygotować złote mleko z napoju roślinnego, należy wybrać takie, które jest wzbogacone zarówno wapniem, jak i witaminą D – jest to korzystne dla wzmocnienia kości.

Jak przygotować złote mleko?

Złote mleko można łatwo przygotować w domu. Oto przepis na jedną porcję złotego mleka:

Składniki:

1/2 szklanki (120 ml) wybranego niesłodzonego mleka (krowie lub napój roślinny)

1 łyżeczka kurkumy

1 mały kawałek startego świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku

1/2 łyżeczki cynamonu w proszku

1 szczypta mielonego czarnego pieprzu

1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki należy wymieszać w małym rondlu lub garnku i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut lub do momentu, aż zacznie aromatycznie pachnieć. Napój należy przecedzić przez drobne sitko i posypać szczyptą cynamonu.

Złote mleko można również przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do pięciu dni -podgrzewamyje przed wypiciem.