Zdrowe pokarmy o dużej zawartości węglowodanów

Z biegiem lat węglowodany zyskały złą reputację. Ludzie często kojarzą je z przyrostem masy ciała, cukrzycą typu 2 i wieloma innymi schorzeniami.

Prawdą jest, że przetworzona żywność, bogata w cukier i rafinowane ziarna zazwyczaj nie zawiera ważnych witamin i minerałów. Jednak wiele produktów węglowodanowych jest bogatych w składniki odżywcze i błonnik pokarmowy, korzystnie wpływających na organizm człowieka.

1. Komosa ryżowa

Obraz zawierający żywność, talerz, stół, miska

Opis wygenerowany automatycznie

Komosa ryżowa znana jako quinoa lub ryż peruwiański, stała się niezwykle popularna wśród osób dbających o zdrowie. Gotowana komosa ryżowa zawiera 70% węglowodanów. Ponadto stanowi dobre źródło białka i błonnika pokarmowego, przez co jest produktem sycącym wykorzystywanym w dietach redukcyjnych.
Komosa ryżowa jest bogata w wiele składników mineralnych takich jak: potas, cynk, magnez, wapń, żelazo, a także witaminy E, B1, B2, B6, kwas foliowy i tiaminę, dostarcza także cenne fitosterole i flawonoidy.
Wykazuje korzyści zdrowotne – wpływa na regulacje poziomu cukru we krwi, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie serca.
Dodatkowo nie zawiera glutenu, co czyni ją popularną alternatywą dla pszenicy u osób na diecie bezglutenowej.

2. Owies

Owies jest niezwykle zdrowym pełnoziarnistym produktem i doskonałym źródłem wielu witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Owies w swoim składzie zawiera 70% węglowodanów. Porcja 1 szklanki (81 gramów) zawiera 54 gramy węglowodanów, w tym 8 gramów błonnika – zawiera specyficzny jego rodzaj – beta glukan.

Dodatkowo owies  jest stosunkowo dobrym źródłem białka. Badania wykazały również, że jedzenie owsa obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Ponadto jest bardzo sycący, przez co sprawdza się jako produkt stosowany w profilaktyce nadwagi i otyłości. 

3. Gryka

Gryka nie zawiera glutenu, a więc jest doskonałą propozycją żywieniową dla osób chorych na celiakię.

Surowa kasza gryczana zawiera 75g węglowodanów, podczas gdy gotowana kasza gryczana zawiera około 19,9g węglowodanów na 100-gramową porcję. Gryka jest bardzo pożywna, zawiera zarówno białko, jak i błonnik pokarmowy. W porównaniu z innymi ziarnami zawiera więcej witamin i  składników mineralnych, przede wszystkim witaminy z grupy B (B1, B2, B3 i B6), wit. E., magnez. Jest produktem korzystnie wpływającym na zdrowie serca i regulację poziomu cukru we krwi.

4. Słodkie ziemniaki-bataty

Słodkie ziemniaki to pyszne, pożywne bulwy. Pół szklanki (100 gramów) tłuczonych, gotowanych słodkich ziemniaków ze skórką zawiera około 20,7g węglowodanów, na które składa się skrobia, cukier i błonnik pokarmowy. Słodkie ziemniaki są również bogatym źródłem witaminy A, witaminy C i potasu. Co więcej zawierają przeciwutleniacze, które są związkami pomagającymi neutralizować szkodliwe wolne rodniki.

5. Niektóre owoce

  • Banany – jeden duży banan (136g) zawiera około 31g węglowodanów, w postaci skrobi lub cukrów. Banany są bogate w potas, który odgrywa kluczową rolę w regulacji ciśnienia krwi, dodatkowo zawierają witaminy B6 i C, a także korzystne związki roślinne. Mniej dojrzałe, zielone banany są źródłem opornej skrobi i pektyn, które poprawiają funkcjonowanie układu trawiennego.
  • Pomarańcze – są dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Zawierają również duże ilości witaminy C, witamin z grupy B i innych zdrowych związków roślinnych i przeciwutleniaczy. Jedzenie pomarańczy może korzystnie wpływać na zdrowie serca i zwiększać wchłanianie żelaza z innych spożywanych pokarmów chroniąc przed niedokrwistością. 
  • Grejpfrut – zawiera około 8% węglowodanów i jest bogaty w różnorodne witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Według niektórych prowadzonych badań grejpfrut może poprawić zdrowie serca i korzystnie wpływać na regulację poziomu cukru we krwi, jak również obniżać poziom cholesterolu. Ponadto wykazano, że niektóre związki znajdujące się w grejpfrutach mogą pomóc w zapobieganiu pojawiania się kamieni nerkowych, a nawet potencjalnie spowalniać wzrost i rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.
  • Jagody – składają się głównie z wody, a także około 14,5g węglowodanów na 100g. Zawierają wiele składników mineralnych i witamin (witaminę C, K, mangan). Są dobrym źródłem związków przeciwutleniających, które mogą pomóc chronić organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami.

6. Fasola nerkowata

Fasola nerkowata jest członkiem rodziny roślin strączkowych i odmianą fasoli zwyczajnej. Gotowana fasola zawiera około 21,5g węglowodanów na 100g, w postaci skrobi i błonnika pokarmowego. Zawiera również dużą ilość białka roślinnego.

Fasola ta jest bogata w wiele witamin, składników mineralnych i związków roślinnych. To dobre źródło: manganu, miedzi, fosforu, potasu, magnezu, wapnia, cynku, selenu, a także witamin z grupy B. Zawiera również przeciwutleniacze, w tym antocyjany i izoflawony. 

Liczne korzyści zdrowotne fasoli nerkowatej obejmują wpływ na regulację poziomu cukru we krwi i zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka jelita grubego.

7. Ciecierzyca

Obraz zawierający warzywo

Opis wygenerowany automatycznie

Ciecierzyca należy do rodziny roślin strączkowych. Gotowana ciecierzyca zawiera 27,4g węglowodanów na 100-gramową porcję i prawie 8g błonnika pokarmowego. Jest również dobrym źródłem białka roślinnego. Ciecierzyca zawiera wiele witamin i minerałów, w tym żelazo, fosfor i witaminy z grupy B.
Jedzenie ciecierzycy wiąże się z korzystnym oddziaływaniem na zdrowia serca i układu trawiennego, a także potencjalną profilaktyką raka.


Podsumowanie:

To mit, że wszystkie węglowodany są niezdrowe. Należy tylko zwrócić uwagę na ich odpowiednie źródło, przy wyborze kierować się zawartością w produkcie cennych składników tj. witamin, składników mineralnych czy błonnika pokarmowego.