Witamina C – źródła, właściwości, zapotrzebowanie

Witamina C (kwas askorbinowy) jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, pełniącą wiele ważnych funkcji w organizmie. Pomaga wzmocnić układ odpornościowy, wspomaga produkcję kolagenu i gojenie się ran oraz działa jako przeciwutleniacz, chroniąc komórki przed uszkodzeniem na skutek działania wolnych rodników.
Człowiek nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować witaminy C, dlatego dla zachowania zdrowia konieczne jest jej dostarczenie w odpowiednich ilościach z pożywieniem.
Jakie jest zalecane spożycie witamin C?
Instytut Żywności i Żywienia opracował zestaw wartości referencyjnych dla określonych składników odżywczych, w tym witaminy C.
Norma oznaczona jako zalecane spożycie (RDA), uwzględnia średnie dzienne spożycie składników odżywczych zarówno z żywności, jak i suplementów.
Według normy RDA, zapotrzebowanie na witaminę C dla różnych grup wiekowych przedstawia się następująco:
Etap życia | RDA |
Dzieci (1-3 lata) | 40 mg |
Dzieci (4-8 lat) | 50 mg |
Młodzież (9-13 lat) | 50-75 mg |
Nastolatki (14-18 lat) | 65-75 mg |
Dorosłe kobiety (w wieku 19 lat i starsze) | 75 mg |
Dorośli mężczyźni (w wieku 19 lat i starsi) | 90 mg |
Kobiety w ciąży (w wieku 19 lat i starsze) | 85 mg |
Kobiety karmiące piersią (w wieku 19 lat i starsze) | 120 mg |
Korzystne właściwości witamin C
Witamina C jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i utrzymania dobrego samopoczucia. Dodatkowo może szczególnie korzystnie wpływać na niektóre schorzenia.
Witamina ta wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Wykazano, że regularne przyjmowanie witaminy C prawdopodobnie nie zapobiegnie przeziębieniu, ale może skrócić czas jego trwania lub nasilenie objawów z nim związanych.
Ponadto wiadomo, że witamina C zwiększa wchłanianie żelaza. Dlatego osoby z niedoborem żelaza mogą odnieść korzyści ze zwiększenia spożycia witaminy C.
Najlepsze źródła w żywności
Najlepszym źródłem witaminy C są owoce i warzywa. Witamina ta, jest łatwo niszczona przez ciepło, więc zaleca się spożywanie produktów w nią bogatych na surowo – bez obróbki termicznej.
Do najlepszych źródeł witaminy C należą:
Najlepsze suplementy witaminy C
Szukając suplementu witaminy C, znajdziemy ją w kilku różnych formach:
- kwas askorbinowy
- askorbiniany mineralne, takie jak askorbinian sodu i askorbinian wapnia
- kwas askorbinowy z bioflawonoidami
Wybór suplementu z kwasem askorbinowym jest najkorzystniejszy, ponieważ ma on wysoki poziom biodostępności, co oznacza, że organizm łatwo go wchłania
Warto pamiętać, że większość preparatów multiwitaminiwych zawiera kwas askorbinowy, stąd nie zawsze istnieje konieczność przyjmowania witaminy C jako samodzielnego suplementu.
Czy można przedawkować witaminę C?
Chociaż witamina C ma ogólnie niskie ryzyko toksyczności u zdrowych osób, spożywanie jej w zbyt dużych ilościach może powodować pewne niepożądane skutki uboczne ze strony przewodu pokarmowego takie jak nudności i biegunka.
Ponadto, ponieważ wysokie spożycie witaminy C zwiększa wchłanianie przez organizm żelaza niehemowego, spożywanie zbyt dużej ilości witaminy C może powodować problemy u osób z hemochromatozą, stanem, w którym organizm zatrzymuje zbyt dużo żelaza.
Ze względu na potencjalne skutki uboczne nadmiernej ilości witaminy C, ustalono następujące tolerowane górne poziomy spożycia (UL) dla tej witaminy: