Czym są flawonoidy? Co warto o nich wiedzieć

Co to są flawonoidy?

Flawonoidy to związki występujące naturalnie w wielu owocach i warzywach. Występują również w
innych produktach pochodzenia roślinnego, takich jak wino, herbata i czekolada.
Flawonoidy są bogate w przeciwutleniacze. Bezpośrednie mechanizmy antyoksydacyjnego działania
flawonoidów polegają przede wszystkim na wychwytywaniu wolnych rodników tlenowych i ich
reaktywnych form. Włączenie większej ilości flawonoidów do diety to świetny sposób, aby pomóc
organizmowi zachować zdrowie i potencjalnie zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób
przewlekłych.

Jakie pokarmy zawierają flawonoidy?

Istnieje sześć różnych rodzajów flawonoidów występujących w żywności, a każdy rodzaj jest
wykorzystywany przez organizm w inny sposób.

Flawanole (epikatechina, epigallokatechina, katechina)

Te rodzaje flawonoidów są znane ze swoich właściwości przeciwutleniających. Mogą pomóc w
radzeniu sobie z objawami chorób sercowo-naczyniowych. Flawanole znajdują się w następujących
pokarmach:

  • cebula
  • jarmuż
  • winogrona i czerwone wino
  • herbata
  • brzoskwinia
  • jagody
  • pomidor
  • sałata
  • szalotka
  • brokuł

Flawonole (kwercetyna, kemferol, mirecytyna, fisteina, morina)

Pokarmy zawierające tego rodzaju flawonoidy są bardzo bogate w różne składniki odżywcze. Znajdują
się w takich produktach jak:

  • biała herbata
  • zielona herbata
  • czarna herbata
  • jabłka
  • fioletowe i czerwone winogrona
  • jagody
  • truskawki
  • wyroby kakaowe i czekoladowe

Flawony (apigenina, diosmetyna, luteolina)

Mogą pomóc w redukcji stanów zapalnych w organizmie. Działają również jako naturalny pestycyd,
chroniąc liście przed szkodliwymi owadami. Można je znaleźć w takich produktach jak:

  • pietruszka
  • czerwona papryka
  • seler
  • rumianek
  • mięta pieprzowa

Flawanony (naryngenina, naryngina, hesperetyna, hesperedyna)

Flawanony znane są ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Mogą również pomóc w kontrolowaniu
masy ciała i poziomu cholesterolu. Flawanony znajdują się w następujących pokarmach:

  • cytryny
  • limonki
  • pomarańcze
  • grejpfruty

Izoflawony (daidzeina, genisteina);

Mogą pomóc w utrzymaniu wielu procesów dążących do homeostazy w organizmie. Izoflawonoidy
znajdują się głównie w soi, produktach sojowych i roślinach strączkowych, takich jak bób.

Antocyjany (cyjanidyna, pelargonidyna, malwidin)

Antocyjany to nic innego jak naturalny barwnik występujący w roślinach – w łodygach, kwiatach i
owocach, który nadaje im czerwony, fioletowy i niebieski kolor.

Pełnią funkcję detoksykacyjną. Działają również pozytywnie na układ odpornościowy. Niektóre
antocyjany wykazują działanie antynowotworowe. Inne z kolei chronią naczynia krwionośne
i zapobiegają rozwojowi stanów zapalnych.

Występują głównie w takich produktach jak:

  • czerwone i fioletowe winogrona
  • czerwone wino
  • żurawina
  • jagody
  • truskawki
  • jeżyny

Działanie flawonoidów

Flawonoidy pomagają regulować aktywność komórkową i zwalczać wolne rodniki, które powodują
stres oksydacyjny w organizmie. Mówiąc prościej, pomagają organizmowi wydajniej funkcjonować,
jednocześnie chroniąc go przed stresorami i niekorzystnym wpływem toksyn.

Flawonoidy są również silnymi przeciwutleniaczami. Przeciwutleniacze pomagają organizmowi
zwalczać potencjalnie szkodliwe cząsteczki, które mogą zostać wprowadzone do organizmu.

Flawonoidy mogą pomóc w zwalczaniu stanu zapalnego w organizmie. Zapalenie jest jedną z
odpowiedzi immunologicznych organizmu. Alergeny, toksyny i inne czynniki drażniące mogą
wywoływać stany zapalne, powodujące niekorzystne objawy.

Jakie są właściwości zdrowotne flawonoidów?

Różne flawonoidy mogą pomóc organizmowi na różne sposoby. Po pierwsze, włączenie do diety
pokarmów zawierających flawonoidy może być skutecznym sposobem radzenia sobie z wysokim
ciśnieniem krwi. Ponadto flawonoidy znajdujące się w herbacie, kawie i soi mogą pomóc zmniejszyć
ryzyko zawału serca lub udaru mózgu. Dodatkowo dieta bogata we flawonoidy może również
zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2.

Wykazano również, że wpływają na poprawę wzroku – zarówno ostrości widzenia w dzień, jak i w
nocy, zmniejszenie prawdopodobieństwa rozwoju jaskry oraz zwyrodnienia plamki żółtej.